САВЕЗ СЛИЈЕПИХ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Представљен пројекат DANOVAНа Међународном аеродрому Сарајеву дана 10.12.2020. је представљен пројект ДАНОВА чији је главни циљ побољшати приступачност аеродрома, поморских лука, те аутобусних и жељезничких станица за слијепе и слабовиде путнике.

ДАНОВА (иновативне услуге превоза за слијепе и слабовиде путнике у Дунавској регији) је транснационални пројект сарадње суфинансиран од Дунавског транснационалног програма Интеррег и један је од циљева програма Европске територијалне сарадње који је финансиран од Европске уније.

У Европи има више од 30 милиона слијепих и слабовидих особа које нису у могућности путовати самостално, јер више од 96 посто превозног система у Европи, посебно у Дунавској регији, још није у потпуности приступачно особама са оштећењима вида. У БиХ је, по неким процјенама, око 5.000 слијепих и слабовидих особа.

У име Сарајевског аеродрома координатор ПРМ пројекта Берин Риђановић казао је да пројект има три фазе.

"Тренутно смо у првој фази која подразумијева препознавања постојећих рјешења на међународним аеродромима, морским лукама и другој транспортној инфраструктури. Ради се о wеб страницама, мобилним апликацијама, ознакама које помажу кретање слијепих и у овој се фази прикупљају подаци о овим рјешењима унутар Дунавског региона, односно девет држава, а у пројекту учествује 18 правних лица међу којима аеродроми, луке, општине" изјавио је Риђановић.

Сљедећа фаза пројекта, по његовим ријечима, подразумијева ново, иновативно инфраструктурно рјешење и пројект је базиран на начин да се умрежавају транспортни системи, удружења слијепих и слабовидих лица са локалним, државним органима и истраживачким институцијама. У тој другој фази бит ће расписан тендер гдје ће се јавити истраживачке институције које ће дати приједлог најбољег рјешења за слијепа и слабовида лица.

Трећа фаза обухвата пилот пројекат, односно имплементацију и обуку запосленика у конкретном случају аеродромског оператора кад је ријеч о МАС Сарајево који ће примјењивати рјешења и вршити обуку слијепих и слабовидих лица. Пројекат у трајању од 30 мјесеци (од 1. јула 2020. до 31. децембра 2022.) и са укупним буџетом од 2.192.546 еура заједно повезује партнере из девет различитих земаља мотивиране да заједно сарађују како би инфраструктуру превоза учиниле више приступачном.

Секретар Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево Јовица Мијатовић је казао да је кориштење било које врсте превоза за ову популацију јако тешко, додајући да да је за њих одлазак на неко путовање немогуће без пратиоца, којег је такођер тешко пронаћи.

"Овај пројекат за слијепе представља велики помак ради лакшег сналажења у авиосаобраћају. Низ ствари које ће бити урађене ће омогућити слијепима да се снађу и имају лакши приступ" изјавио је Мијатовић. Изразио је наду да је ово тек један помак који ће водити ка даљем рјешавању сложених питања за слијепа лица. "Циљ нас слијепих је да будемо што више самостални и независни, али да би се дошло до тога неопходно је урадити низ ствари које се односе на уклањање архитектонских баријера које су свугдје гдје год крећемо. У средствима превоза би требало да буде обезбијеђена и звучна сигнализација, а сам приступ превозу би требало да се ријеши на неки одговарајући начин, за шта нису потребна велика финансијска средства" навео је Мијатовић.

Сматра да је потребно само примијенити моделе неких земаља ЕУ или земаља из окружења, који су то питање ријешили на адекватан и бољи начин. Предсједница Удружења слијепих Кантона Сарајево Сенија Окић је рекла да је слијепим и слабовидим особама потребна велика храброст да сами изађу на улицу, али да они желе да буду самостални. Кад се окружење учини приступачним, тиме се ствара могућност за њихово веће присуство на отвореном, те обављање свакодневних обавеза.