САВЕЗ СЛИЈЕПИХ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Друштво "ВИД" - 20 година постојањаДруштво за спорт и рекреацију слијепих "ВИД" Бања Лука 03.11.2020. године обиљежава јубилеј 20 година рада и постојања. Поводом данашњег дана у наставку објављујемо саопштење предсједника Друштва Радомира Радановића:

САОПШТЕЊЕ
ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА 20 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ДРУШТВА „ВИД“

Због епидемиолошких мјера проузрокованих Корона вирусом нисмо у могућности са својим пријатељима и партнерима достојанствено и на нивоу, организовати догађаје поводом јубилеја па из тог разлога дајемо саопштење како би подсјетили наше пријатеље и спортску јавност о постојању овог вриједног спортског колектива и значајним резултатима које су остварила у претходних 20 година слијепа и слабовида лица са подручја града Бањалука.

На иницијативу групе активних спортиста Градске организације слијепих Бања Лука на оснивачкој Скупштини одржаној 03. новембра 2000. године основано је Друштво за спорт и рекреацију слијепих "Вид", које је преузело улогу организованог бављења спортовима који су прилагођени слијепим и слабовидим лицима у граду Бања Луци. За првог предсједника и потпредсједника Друштва изабрани су Радомир Радановић и Миломир Ковачевић, који су уложили много труда, воље и жеље, како би Друштво било афирмисано и укључено у финансијску подршку са нивоа локалне и републичке власти. Поред Градске управе града Бања Лука и Министарства породице, омладине и спорта Владе Републике Српске, подршку за наше активности још смо повремено имали од Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине, затим бензинских пумпи, угоститељских и трговачких субјеката и других донатора. Велика подршка у раду нам је пружана од Градске организације слијепих Бања Лука, ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске, Савеза слијепих РС, Националног спортског Савеза слепих Србије, спортских клубова и Друштава из земаља окружења и других партнера. Са задовољством можемо истаћи да је Друштво у претходном периоду у потпуности одговорило својим циљевима и задацима због чега је и формирано. Кроз спортске активности Друштва у претходних 20 година прошло је око педесетак спортиста и шахиста. Спортске гране којима су се бавили слијепи биле су куглање, шах, голбал, док је 2016. започела игра на говорном пикаду. За тренинг и наступ играча на спортским такмичењима а уз подршку Градске организације слијепих Бања Лука смо набављали спортску опрему и спортске реквизите од којих би истакли: говорни пикадо, тандем и собно бицикло, висећу куглану,  те брајеве шахове и дигиталне сатове. Постали смо препознатљив и незаобилазан фактор на подручју земаља окружења када се ради о спортским дешавањима слијепих и слабовидих лица, те организовању и учешћу на многобројним турнирима и првенствима у куглању, голбалу, шаху и говорном пикаду.

У земљи и иностранству са логом "ВИД"-а учествовали смо на више стотина спортских такмичења са којих смо у екипној конкуренцији освојили око 250 пехара, те појединачно више стотина медаља различитог сјаја. Најбољи спортиста појединац Друштва је Јовица Радановић који је освојио златну медаљу на ИИ свијетском првенству у куглању које је одржано у мају 2011. године у Сарајеву као и сребрну медаљу на 12. европском првенству слијепих и слабовидих куглаша које је одржано 2010. године у Словачкој, те је више пута проглашен за спортисту године (инвалида) на свим нивоима у Републици Српској и Босни и Херцеговини.  

Што се тиче спортске сцене Републике Српске и Босне и Херцеговине увијек смо били у врху како у екипној тако и појединачној конкуренцији, тако да смо били екипно прваци 14 пута на куглашком првенству Савеза слијепих Републике Српске и три пута Босне и Херцеговине, затим 12 пута прваци у голбалу у Републици Српској, те два пута прваци Босне и Херцеговине.
Све ове године Друштво је радило на обезбјеђивању бесплатних карата за кориштење отворених базена у Лакташима, затим Инцел, Шехер, Фортуна и Аqуана у Бањалуци, те смо организовали промотивно планинарење на Козару и вожњу тандем бициклом.      

На оснивачкој Скупштини, као и учесници на многобројним такмичењима испред Друштва "Вид" били су: браћа Јовица и Радомир Радановић, Мирослав Мандић, Миломир Ковачевић, Ханка Чалдаревић, Саша Грбић, Нада Радановић, Момир Станишљевић, Станојка Добриловић, Златко Бабић, Зоран Јоргић, Радомир Рогић, Милан Пилиповић и Гавро Бранковић. Са пуно воље и ентузијазма у бављењу спортом су нам се прикључила лица која су касније изгубила вид од којих ћемо поменути: Миладина Драгојевића, Млађена Петковића, Зорана Мацана, Тању Шопин, Радмилу Марковић, Леонтија Шевчука, Милорада Стојадиновића, Јелену Милосавац, Миљу Милисавић, Мирсада Хаџића и Недељка Марјановића.  

Као знак признања за свој рад и остварене резултате, добили смо многобројна признања од институција и организација у виду плакета, диплома и захвалница као што је: плакета за десет година постојања и рада Друштва од Министарства за породицу, омладину и спорт Владе Републике Српске, затим од Савеза слијепих РС диплому као најбољи спортски колектив слијепих лица у Републици Српској, повељу од Националног спортског савеза слепих Србије за сарадњу  и на крају од града Бања Лука смо проглашени клубом од интереса за град.

Текст припремио, Радомир Радановић

Савез слијепих Републике Српске упућује најискреније честитке поводом јубилеја 20 година рада и постојања.