САВЕЗ СЛИЈЕПИХ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Пројект ЕМPОWЕR: Оснаживање особа с инвалидитетом у БиХСарајево, 07 јула 2021. год.
 
Пројект ЕМPОWЕR: Оснаживање особа с инвалидитетом у БиХ
 
„Организацијама које се баве проблематиком особа с инвалидитетом у цијелој Босни и Херцеговини је неопходна потпора у јачању капацитета, а нарочито се ово односи на организације које дјелују на локалном нивоу. Пројект „ЕМPОWЕR“ који реализира Kаритас БиХ с партнерским организацијама, а подржава Европска унија ће допринијети промјенама у квалитету дјеловања организација особа с инвалидитетом,“ закључено је на једној од инфо сесија које су одржане у склопу пројекта „ЕМPОWЕR“ у 7 градова у БиХ.
 
Током инфо сесија, представљене су пројектне активности које укључују програм изградње капацитета организација цивилног друштва које раде на социјалном укључивању особа с инвалидитетом, процес додјеле бесповратних средстава, активности локалних радних група и националне радне групе те програм подизања свијести за социјално укључивање особа с инвалидитетом.
 
Инфо сесије одржане су у: Тузли (четвртак: 24. јуна 2021.), Травнику (петак: 25. јуна 2021.), Сарајеву (уторак: 29. јуна 2021.), Мостару (четвртак: 1. јула 2021.), Требињу (петак: 2. јула 2021.), Бањалуци (уторак: 6. јула 2021.) и Бихаћу (сриједа: 7. јула 2021).
 
Током инфо сесије у Тузли, извршни директор И. Ц. Лотос из Тузле госп. Сувад Захировић истакао је како ће пројект „ЕМPОWЕR“ бити прилика за координисање активности различитих актера заинтересованих за питања од интереса за особе с инвалидитетом. „Никако не могу, а да не споменем значај потпоре локалним иницијативама које ће у оквиру пројекта предложити и реализирати организације особа са инвалидитетом. Вјерујем да ће све наведено у коначници допринијети побољшању квалитете живота и укључености особа с инвалидитетом у БиХ друштво“, изјавио је Захировић.
 
Пројекат „ЕМPОWЕR – Оснаживање организација цивилног друштва за социјално укључивање особа са инвалидитетом“ финансира Европска унија, а проводи Царитас Босне и Херцеговине у сарадњи с партнерима из Удруге родитеља и дјеце с посебним потребама „Ведри осмијех“ из Мостара, Удружењем за узајамну помоћ у душевној невољи ТК „Фениx“ из Тузле, Удругом „ПроРеха“ из Сарајева и Савезом слијепих Републике Српске.

Пројект ће трајати 36 мјесеци, до 31. јануара 2024. године, а проводиће се на подручју Бихаћа, Тузле, Травника, Мостара, Требиња, Бања Луке и Сарајева.