САВЕЗ СЛИЈЕПИХ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Промовисан нови модел рада са младим лицима са инвалидитетомУ протекле 4 године Информативни центар за особе са инвалидитетом „Лотос“ Тузла успјешно је реализовао пројекат „Јачање капацитета за самосталан живот особа са инвалидитетом у БиХ“ који је у фокусу имао рад са младим лицима са инвалидитетом и члановима њихових породица. Након окончања првог циклуса пројекта, И.Ц. „Лотос“ је израдио јединствен модел рада са младим лицима са инвалидитетом и њиховим родитељима. Модел се састоји од приручника, курикулума за тренинге, сабраних мотивационих прича и приказа добре праксе током протеклих година. Овај модел ће бити на располагању свим организацијама особа са инвалидитетом које раде са младима, те га оне могу преузети и прилагодити својим јединственим потребама. Обзиром на универзалност тема и прилагодљивост модела, може бити од користи и другим организацијама цивилног друштва као што су омладинске организације.  

Пројекат „Јачање капацитета за самосталан живот особа са инвалидитетом у Босни и Херцеговини“ Информативни центар за особе са инвалидитетом „Лотос“ проводи у сарадњи са Центром за самосталан живот СТИЛ из Стоцкхолма у оквиру програма организације МyРигхт БиХ. Пројекат има за циљ повећано учешће младих лица са инвалидитетом у промоцији права и једнаких могућности. На овом промотивном скупу присуствовало је око двадесетак представника организација лица са инвалидитетом из Бања Луке међу којима су били и представници Савеза слијепих Републике Српске. Троје младих ЛСИ и један родитељ су изложили своја искуства и примјере позитивне праксе, након чега је отворена дискусија у којој је учествовало неколико представника организација ЛСИ.

Организатор скупа је на крају подијелио примјерке публикација које могу бити солидан основ и алат за развој услова за самосталан живот лица са инвалидитетом.