САВЕЗ СЛИЈЕПИХ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Презентован Нацрт Закона о друштвеном предузетништвуДана 03. јула предсједник Савеза је са стручним сарадником учествовао на презентацији Нацрта Закона о друштвеном предузетништву. Презентацију је у Бања Луци организовало Министарство привреде и предузећа, а скупом је модерирала Милка Латинић. Суорганизатори ове презентације били су Фондација ЛОД из Сарајева и Фондација Лара из Бијељине. На почетку скупа присутнима се обратио Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић и рекао да ће Закон о друштвеном предузетништву Републике Српске први пут регулисати пословање лица која су са тежим могућностима да дођу до посла, прије свих рањиве категорије као што су жене са малољетном дјецом, ратни војни инвалиди и дјеца погинулих бораца.

„Нацрт закона је подржала ЕУ и његовим доношењем омогућиће се лакши приступ фондовима ЕУ за ову област“ рекао је Петричевић новинарима у Бањалуци, гдје је представљен Нацрт овог закона. У израду закона укључена су сва релевантна министарства у оквиру својих надлежности, као и пословна заједница, невладин сектор и Развојна агенција Српске.

Петричевић је нагласио да су у закону предвиђене и олакшице за рањиве категорије. Према његовим ријечима, овај закон ће прије свега омогућити да привредни субјекти имају могућност да на крају године своју добит до висине 50 одсто исплате власницима капитала, а других 50 одсто могу да реинвестирају.

Како је навео, програмом рада Министарства предвиђено је доношење закона о друштвеном предузетништву у првом кварталу, али је због пандемије вируса корона то помјерено за посљедњи квартал ове године. Директор Фондације "Лара" из Бијељине Радмила Жигић рекла је да ова фондација са ресорним министарством покушава да закон што више допринесе и одговори потребама на терену, а да у каснијем периоду помогну рањивим групама и постојећим социјалним предузећима да се лакше региструју, раде бизнис планове и да се повежу. Она је додала да велики број жена ради у зони сиве економије и да су управо социјална предузећа шанса за њих.

„Желимо да створимо простор гдје би људи могли радити, зарађивати плату, бити осигурани, стварати услове за достојанствену старост, а да раде по неким другим правилима и моделу рада, а не само у високо профатибилним приватним компанијама“ рекла је Жигићева.

Јавна презентација се реализује у оквиру пројекта "Допринос организација цивилног друштва развоју социјалног предузетништва", који финансира ЕУ, а у партнерству са "Фондацијом локалне демократије" из Сарајева и Фондацијом "Лара" из Бијељине.

У склопу дијалога који је вођен након презентације нацрта закона између осталих дискутовао је и предсједник Савеза слијепих РС Бранко Сузић који је указао на неконзитентност нацрта закона о друштвеном предузетништву са Платформом о социјалном предузетништву коју је 2018. донијела Влада РС. Такође је указао на чињеницу да не види у нацрту закона да су ЛСИ у приоритету, већ да се помињу маргинално као послиједња групација грађана. Овом је приликом скренуо пажњу на чланове 6, 10 и 20 које би по мишљењу Савеза требало дорадити. Коментаре Савеза приложио је у писаној форми изразивши наду да ће даља јавна расправа довести до унапређења ријешења која би донео овај нови закон.