САВЕЗ СЛИЈЕПИХ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Предраг Марјановић - Рад као терапијаУ Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у понедељак 06. јула у Бањалуци је отворена 17. самостална изложба академског сликара из Приједора Предрага Марјановића са педесетак слика и цртежа из његовог богатог двадесетогодишњег опуса.

Марјановић је истакао да све ради полако и постепено и да је њему рад терапија. „У раду ми је битна народна и ликовна традиција, јер је у њој све што ми треба и у њој има заиста непревазиђених ствари. Никада је се нисам стидио за разлику од неких“ истакао је Марјановић. Академик Миливоје Унковић рекао је у уводном излагању при отварању изложбе да је Марјановић својим вишедеценијским радом у сликарству оставио битан траг на овим просторима и да је аутор за респект. „И овом изложбом презентујемо своју културну баштину, а Марјановић је један од аутора који завређује пажњу најшире јавности“ додао је Унковић.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић рекла је Срни да и ова фантастична изложба показује да се култура полако враћа у свакодневни живот грађана упркос проблемима са вирусом корона. „Ријеч је о једном од наших најзначајнијих савремених ликовних умјетника. То је човјек који је селектор ликовне колоније 'Сретен Стојановић' која траје већ дуго година и окупља врхунске умјетнике из цијелог свијета“ нагласила је Ђаковићева. Она је изразила задовољство што је ријеч о домаћем умјетнику, наводећи да на њиховој афирмацији ради и ресорно министарство.

Приликом отварања изложбе сликар Марјановић је предсједнику Савеза слијепих РС Бранку Сузићу уручио са посветом Каталог на Брајевом писму умјетнице Сање Фалишевац „Посвета додиру“. Предсједник Савеза се испред чланства организације захвалио на пажњи и исказаном сензибилитету господина Марјановића истакавши потребу да се генерално култура учини доступнијом специфичним потребама слијепих и слабовидих лица. Занимљиво је да је дио експоната изложбе под називом „У Брајеву част“ својом поставком изазвао посебну пажњу.

Изложба ће бити отворена до 6. августа, а реализује се у оквиру планираног годишњег програма излагачких активности Галерије АНУРС. Из АНУР наводе да стваралачки опус Марјановића, од касних шездесетих година прошлог вијека до данас, разоткрива једног изузетно даровитог, свеобухватног и плодног аутора, чија су дјела незаобилазни дио историјских прожимања, регистри његове специфичне тактилности из које се може прецизно дешифровати онај драгоцјени и специфични ауторски печат препознатљивости.

„Ако ауторски процес можемо дефинисати као дубоко интимни чин, онда је Марјановић досљедан у дијалогу са сопственим бићем. Он трага, активира и разоткрива сав свој потенцијални сензибилитет тако неопходан и драгоцјен на путу ка умјетничком дјелу. Цртежи Предрага Марјановића јесу фундамент његовог свеукупног умјетничког стваралаштва, без обзира да ли се ради о сликарству, графици или цртежу као самосталној дисциплини“ истичу из АНУРС.

Отварању изложбе присутвовали су бројни љубитељи сликарства из Бањалуке и Српске. Марјановић је до сада имао 16 самосталних и више од 200 колективних изложби, а добитник је седам престижних домаћих и међународних награда. Завршио је Ликовну академију у Сарајеву и постдипломске студије на Академији ликовних умјетности у Загребу, те спада у круг најзначајнијих умјетника из Приједора, који многи у умјетничком свијету називају "градом сликара".