САВЕЗ СЛИЈЕПИХ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Потписан уговор са Амбасадом Јапана у Босни и ХерцеговиниДана 02. марта 2021. у Министарству здравља и социјалне заштите уприличена је церемонија потписивања уговора између амбасаде Јапана у Босни и Херцеговини и Савеза слијепих Републике Српске. Потписници уговора били су уважени Амбасадор Ито Макото и предсједник ССРС Бранко Сузић у присуству министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића. Овом свечаном чину присуствовали су Први секретар амбасаде Јапана у БиХ господин Киотака Танака, програм координатори госпођа Вања Максимовић и госпођа Марико Кобајаши, стручни сарадник Савеза Павле Вучић, помоћник министра за социјалну заштиту Владимир Макарић са сарадницима.

Савез слијепих РС је прошле године аплицирао на ГАГП програм Јапанске владе пројектом: „Ресурсни центар Брајевог писма“. Пројекат је након обављених свих процедура званично подржан. Савез намјерава осигурати и подршку од стране Министарства здравља и социјалне заштите и од Министарства просвјете и културе. Овим пројектом, уз помоћ Амбасаде Јапана у БиХ, намјерава се формирати Ресурсни центар Брајевог писма који ће бити опремљен са три комплета Брајевих штампача и рачунарске опреме са лиценцираним програмима Јаwс и Дуxбурy, као и са 10 Брајевих Редака. Сва опрема и инвентар ће омогућити обуку десет инструктора – оператера, који ће након проведене обуке извршити обуку у својим срединама са још по пет корисника. На тај начин у РС би по имплементацији пројекта добили укупно 60 обучених лица у руковању Брајевом опремом.

Кабинет који буде формиран у центру служити ће за пружање услуга обуке и услуга штампања литературе, књига, часописа, публикација и разних садржаја на Брајевом писму. Даном потписивања уговора почиње процес имплементације пројекта који би се требао завршити током годину дана. Овим пројектом конкретно се доприноси приступачности Брајевог писма слијепим и слабовидим лицима и њиховом социјалном укључицању.