САВЕЗ СЛИЈЕПИХ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Пријатељски шаховски сусретУ четвртак 22. октобра 2020. одигран је пријатељски шаховски меч између репрезентација слепих Србије и Републике Српске на шест плоча. Национални савез за спорт и рекреацију слепих Србије био је организатор и домаћин овог традиционалног пријатељског сусрета који се наизмјенично сваке године одржава у Србији или у Републици Српској на основу споразума који су потписала два Савеза. Приликом отварања сусрета присутнима су се обратили Петар Врањковић предсједник НССС Србије и Радомир Радановић предсједник комисије за спорт, шах и рекреацију Савеза слијепих РС. Пошто се сусрет одржавао у просторијама Градске организације слијепих Нови Сад све учеснике је поздравио предсједник Новосадске организације у улози домаћина Горан Вуковић. Услиједило је потом обраћање селектора двеју екипа, Аврам Сретко и Душан Бабић су у својству селектора и капитена екипа саопштили имена такмичара по таблама од 1 до 6. Меч се играо уз темпо игре од једног сата по играчу.

Испоставило се на крају да је екипа Србије побједила екипу Републике Српске резултатом од 4,5 : 1,5 поена. Наиме такмичари на 1. 5. и 6. табли су ремизирали док су на остале три табле побједили домаћини. Испоставило се да су по пола поена селекцији ССРС освојили Душан Бабић, Љубинко Ребић и Мирослав Мандић. У наставку објављујемо парове и резултате:

  1. Јањић Стефан– Душан Бабић, реми;
  2. Дамјан Јандрић – Боривоје Варагић, 1:0;
  3. Аврам Сретко – Радановић Радомир, 1 : 0;
  4. Миле Бјелановић – Ранко Полетан, 1 : 0;
  5. Владан Петровић – Љубинко Ребић, реми;
  6. Стефан Митровић – Мирослав Мандић, реми.

Укупан резултат 4,5 : 1,5 за екипу Србије.

Након одиграних мечева приређен је од стране домаћина заједнички ручак и дружење.

Сутрадан је настављен међународни шаховски турнир на којем је учествовало 26 шахиста из регије. Наш такмичар Душан Бабић је са освојених шест поена заузео висок пласман на јаком турниру који је организовао шаховски клуб Ампасан освојивши треће мјесто у јакој конкуренцији такмичара. Прво мјесто у конкуренцији слијепих такмичара освојио је Жива Марков док је друго мјесто освојио Сретко Аврам.