Издавачка дјелатност

 

Савез слијепих РС, у досадашњем раду, поклањао је значајну пажњу библиотечко-издавачкој и информативно-културној дјелатности.

Када је ријеч о издавачко-информативној дјелатности Савез је са њеним развојем почео објављивањем првог броја часописа у аудио техници на двије аудио касете крајем јуна 1997. године. Иако није било ни техничких ни материјалних претпоставки одлучили смо се да уз помоћ других организација покренемо нашу издавачко-информативну дјелатност у техници доступној слијепим лицима.

Први број Звучног прегледа снимљен је у студију БИГ радија у Бањалуци, а копиран у студију Савеза организација слепих и слабовидих Војводине у Новом Саду.

Редакцију часописа Звучни преглед сачињавали су: Југослав Денковски, Борка Тадић и Бранко Сузић.
До сада је објављен 81 часопис у трајању од 5-6часова у тиражу од 300 примјерака. До 1999. године часопис смо копирали у Новом Саду, а од тада часопис смо снимали и копирали у сопственој режији у сједишту Савеза до 2007. године. Отварањем тонског студија у Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица РС, од 2007. године, часопис се снима и у дигиталној техници и издаје на ЦД у МП3 формату.

Часопис је у почетку објављиван тромјесечно, а сада се објављује двомјесечно. Редакцију часописа чине: Јовица Радановић, Никола Благојевић и Бранко Сузић, који је уједно и главни и одговорни уредник. Текстове чита новинарка „Радија Републике Српске“ Драгица Вукало, тонски сниматељ је Жарко Лаловић, који уједно врши и компјутерску обраду. Преминули новинар Југослав Денковски дао је значајан допринос развоју информативне дјелатности, а нарочито концепцији Часописа, који је информативно едукативно забавног карактера.

Часопис се дистрибуира у све новонастале земље из претходне Југославије.
Са редакцијом часописа сарађује већи број дописника и сарадника од којих истичемо Борку Тадић, Виолету Пећић, Јелену Радаковић, Драгану Божић, Милку Јаћимовић, Дару Ђајић, Сашу Грбића, Јовицу Мијатовића, Радомира Радановића, Штрбац Жељка, Миленка Јовића, Љубинка Ребића, Божидара Дринића и Горана Васића.

Звучни преглед, са својих 13 рубрика, привлачи велику пажњу и интересовање читалаца. Ради се о сљедећим рубрикама:
1. Догодило се у међувремену
2. Актуелности из градских и међуопштинских организација
3. Социјално хуманитарна дјелатност
4. Књижевност и култура
5. Спорт и шах
6. Занимљивости
7. Обичаји, вјеровања и традиције
8. Из наше свакодневице
9. Други о нама
10. Савјети и кулинарство
11. Мода и актуелности
12. Хумор и забава
13. Наша пошта.

Поред овог звучног часописа, Савез је повремено објављивао и звучни часопис за дјецу и омладину под називом „Слаткиши здраво“, чији је уредник био Југослав Денковски, а до сада је објављено шест бројева на једној аудио касети.

Савез периодично објављује часопис у обичној штампи под називом Обриси. До сада су објављена три броја, које је уредио Бранко Сузић. Овај се часопис објављује у тиражу од 500 примјерака и излази повремено.

 

У намјери да прошири и унаприједи своју издавачко информативну дјелатност Савез је крајем 2004. године успио обезбједити све техничке и кадровске претпоставке за објављивање првог броја часописа на Брајевом писму под називом „Златне тачке“. Овај часопис се штампа у сопственој реЖији у тиражу од 100 примјерака на сто страна. Петочлану редакцију предводи Јовица Радановић који је главни и одговорни уредник овог научно-образовног и културно-информативног часописа.
 
Жеља је издавача да слијепим лицима у Републици Српској и окружењу омогући информације на брајевом писму о раду Савеза слијепих РС и његовим удруженим градским, међуопштинским и општинским организацијама, затим информације везане за законску регулативу из проблематике којом се бавимо, образовање, рехабилитацију и запошљавање слијепих, тифло-техничка помагала и нове технологије везане за ту област. Оријентација слијепих, спорт, шах и рекреација као и културна збивања међу слијепима адекватно су заступљена на страницама нашег часописа. Значајне информације из рада европске и свјетске асоцијације слијепих као и поучне и занимљиве вијести из домаће и иностране штампе имају такође своје мјесто.
 
Међутим, нажалост, ни десет година након изласка првог броја нисмо успијели обезвиједити континуирану и минималну подршку друштва за овај вид наше дјелатности која је од изузетне важности за слијепа лица, те смо принуђени изналазити различите начине како би се ова активност како-тако одржала. Овакво стање је проузроковало нередовност излажења брајевог часописа што се свакако одражава на ионако лоше информисање наших слијепих грађана.
 

Захваљујући издавачкој, дјелатности коју организује Савез, до сада смо објавили више публикација од којих истичемо књигу "Пола вијека бриге о слијепима" и књигу "Рехабилитација и запошљавање" које смо објавили 1999. године и 2002. године.

У сарадњи са Специјалном библиотеком за слијепа и слабовида лица РС, крајем 2008. године, објавили смо на Брајевом писму неколико публикација од којих указујемо на: „Политика о инвалидности у БиХ“, „Улога и значај Брајевог писма“ и „Монографија о Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица Републике Српске“.

Савез је до сада снимио три филма: документарни филм "Сјај у тами" (2007), документарно-играни филм "Сусрет" (2010/11), промотивни филм "Савез слијепих Републике Српске 1992-2012". Кроз пројекте, Савез је такође издао и три приручника: "Фитнес-приручник за фитнес тренинг" ( пројекат "РРСИ"), "Приручник за слијепе и слабовиде кориснике" и "Публикација за веб приступачност" ( пројекат Мрежа "АБИКЧ" 2011/12).