Култура и умјетност

 
Интересовање слијепих лица за област културе и умјетности није ништа мање изражено у односу на остало становништво, а није риједак примјер успјешних слијепих лица у тој области, који су се потврдили као врхунски културни умјетници и ствараоци. Због те чињенице, Савез слијепих Републике Српске, кроз своје програмске циљеве и задатке, континуирано утиче на развој културе и умјетности међу чланством. Нарочит акценат на том плану дали смо на развој музичке културе, што је до сада резултирало са осам музичких смотри и са више поетско-музичких вечери.
У намјери да афирмишемо слијепе музичаре из Републике и окружења и путем наших музичара подстичемо интеграцију слијепих лица у ширу друштвену заједницу, до сада смо на завидном нивоу организовали музичке смотре. Од укупно осам музичких манифестација Републичког карактера, три су одржане у Градишци и то: прва 1998. године, четврта 2001. године и шеста 2004. године. Домаћин друге музичке смотре била је организација слијепих у Требињу 1999. године, док је Вишеград био домаћин пете музичке смотре одржане 2002. године. Организација из Дервенте била је домаћин седме смотре, која се одржала 2006. године. Бањалучани су угостили музичаре на трећој и осмој музичкој смотри 2000. и 2008. године. Првих пет музичких смотри биле су ревијалног карактера, док су шеста и седма музичка смотра биле такмичарског духа. На већини смотри учествовали су, поред музичара из Републике Српске, и представници Савеза слепих Србије и Црне Горе. Као специјални гости, на шестој музичкој смотри, наступили су Миломир Мима Мартић и Бора Дрљача. На шестој смотри побиједила је Виолета Пећић из Дервенте док су друго и треће мјесто освојили Милеса Миаиловић и Ивица Главић из Инђије. Са ове смотре , која је одржана под мотом „Музика је наша свјетлост“ објавили смо ЦД на којем је снимљена по једна музичка нумера од сваког извођача у инструменталној и вокалној интерпретацији. На седмој смотри, одржаној у Дервенти, у вокалној интерпретацији је побједила Борка Тадић, а у инструменталној Дејан Ристић.
Специјални гости на осмој музичкој смотри били су Станимир Петровић Лале са Бањалучким тамбурашким оркестром и Божидар Боки Милошевић.
До сада је наша организација била активан судионик манифестација које се одржавају сваке године у Бијељини под називом „Вишњићеви дани“. Тим поводом, наша је организација одржала четири музичко поетске вечери уз наступе многих  слијепих музичара и пјесника који су говорили своју поезију и прозу. У част нашег великог слијепог пјесника и гуслара, Филипа Вишњића, уз ову манифестацију делегација Савеза сваке године положи цвијеће на бисту испред библиотеке у Бијељини.
Организација слијепих РС повремено организује смотре стваралаштва и ручних радова и изложбе вајарства. На тај начин подржавамо сва културна надахнућа већине културних стваралаца и љубитеља умјетности у свим областима гдје се покаже значајније интересовање чланства.
Наш Савез редовно упућује своје представнике на разне културне манифестације у земљи и иностранству. Више година уназад, континуирано упућујемо наше представнике на културне манифестације које се сваке године традиционално одржавају у Крагујевцу и Београду. На манифестацији у Крагујевцу, која се одржава под називом "Заједно можемо више", до сада су наступали наши познатији музичари и то: Јово Јерковић из Градишке, Борка Тадић и Милан Ковачевић из Бањалуке, Виолета Пећић из Дервенте и Вицо Трифко из Требиња.
На манифестацију која се у Београду одржава, под називом "Јеврејској у походе", континуирано одлазе наши писци и пјесници од којих истичемо Борку Тадић, која је до сада у више наврата наступала са својом поезијом на овом традиционалном културном догађају посвећеном нашем преминулом крајишнику Слободану Малешевићу.
Организујући литерарне конкурсе настојимо подстакнути младе поетске и прозне писце и пјеснике стимулишући најуспјешније наградама. Најистакнутија пјесникиња, међу слијепима РС, је Борка Тадић из Бања Луке која је до сада објавила четири збирке пјесама из области родољубиве и љубавне поезије.
Уз подршку Савеза формирана је, у Градској организацији слијепих Бања Лука, Изворна група  "Жубор" која има четири слијепа члана. Ова изворна група његује изворну крајишку пјесму и до сада је снимила два албума, односно ЦД-а, који су снимљени у студију РТРС.
Многи наши чланови баве се аматерски музиком уз чију помоћ су успјели формирати и оркестре од којих је најпознатији оркестар Јове Јерковића из Градишке. Уз пратњу клавијатуре, самостално наступају, Вицо Трифко из Требиња и Дејан Ристић из Српца. Свој оркестар има и Бојан Новаковић из Козарске Дубице. Међу истакнутије музичаре можемо сврстати Слободана Јанковића из Српца, Миладина Дивовића из Шековића, Драгана Васића из Бијељине и Миљана Мићевића из Невесиња. Углавном сви свирају на хармоници сем Јанковића који свира на гитари. Виолета Пећић из Дервенте, наставница музичке културе у школи у Дервенти, свира на клавиру и истакнутији је солиста у забавној интерпретацији. Будућност музичке културе слијепих РС гарантују нови млади нараштаји који похађају музичке школе. Ту прије свих мислимо на Верицу Бошковић из Добоја, Огњена Којића из Бањалуке и Дарка Ђекића из Дервенте, који је на Ђурђевданском фестивалу 2003. године освојио трећу награду. У РС има још младих и талентованих слијепих и слабовидих лица са којима је неопходно организовано радити, како би се стручно усавршавали и дограђивали таленат који посједују.
Окупљајући све истакнутије музичаре на разним културним манифестацијама, Савез настоји афирмисати ову врсту умјетности и на тај начин допринијети интеграцији слијепих у друштвену заједницу.
На међународни дан инвалида 03. децембра 2007. године, у пуној сали биоскопа „Палас“ у Бањој Луци, обављена је премијера и промоција документарног промо филма „Сјај у тами“.
Савез слијепих Републике Српске је ангажовао младу филмску екипу на челу са режисером Немањом Мирковићем, те у току 2007. године снимио један врло интересантан документарни промо филм у трајању од 37 минута.
Актери овог филма су управо слијепа и слабовида лица и лица везана за ову врсту хендикепа. Овим филмом је на аутентичан и коректан начин приказан живот и рад слијепих и слабовидих лица и њихове организације. Кроз филм су обухваћени многи сегменти и различите области живота и рада популације са визуелним хендикепом. Афирмисане су многе могућности и послови којима се баве слијепа лица у разним областима. Посебан акценат у филму је дат на образовање, рехабилитацију, рад и запошљавање слијепих лица. Кроз више занимљивих секвенци скреће се пажња на рани тифлолошки третман, школовање, дефиницију сљепоће, поступак при учлањењу у Савез, орјентацију и мобилитет, активности у области културе, спорта, међународне сарадње и друго. Низом позитивних примјера, афирмисане су различите могућности слијепих и слабовидих лица уз истовремено указивање на баријере са којима се сусрећу. Може се рећи да је прва пројекција филма наишла на врло позитивне коментаре присутне публике. Након пројекције филма, публици су се обратили директор филма и режисер представивши сврху овог филма, као и сараднике који су допринијели реализацији овог пројекта. Продуцент овог филма, Савез слијепих РС, је урадио више копија филма и исте дистрибуирао заинтересованим субјектима ради његове масовније пројекције и на тај начин дао свој допринос освјешћивању и сензибилизацији јавности о потребама и могућностима слијепих и слабовидих лица. Тако је Савез слијепих РС, путем филма, промовисао свој рад у области културе, те дао још један допринос разбијању предрасуда и отклањању баријера. Филм „Сјај у тами“ је доиста ријетко филмско остварење које на сјајан начин одсликава стање и могућности слијепих лица и њихове организације.