Тренутна величина: 100%

Тренутни стил: Подразумијевано

Маракешким споразумом ка слободи штампања у доступним форматима за слијепе

 
Већ неких 200 година, слијепи и слабовиди уче да читају и пишу користећи брајицу. Брајица је тактилно алфабетско писмо од 6 тачака распоређених у две колоне и три реда, којима се представљају слова, бројеви и знакови за већину свјетских језика. Она игра важну улогу у животу милиона слијепих особа широм свијета, омогућујући им да имају приступ учењу и књигама раме уз раме са својим вршњацима. Брајицу је измислио један слијепи младић, Луј Брај, кад му је било 15 година (1824). У то вријеме, Луј је учио у Краљевском заводу за слијепу омладину у Паризу. Он је желио да има право на читање књига баш као и друга дјеца и млади, па је радио на стварању тактилног писма које би било лако за учење, прештампавање и коришћење.
 
 
 
За слијепе ученике и студенте, брајица је кључ за писменост и будуће запослење. Међутим, данашњи закони о ауторским правима траже од школа да имају дозволе да прештампавају књиге у доступним форматима као што је брајица или увећана штампа. Ако у земљама слијепи и слабовиди нису изузети од ауторских права, то представља знатну препреку за образовање слијепе и слабовиде дјеце која онда немају безусловно приступ књигама или наставним материјалима који су им потребни.
 
 
 
Осим тога, брајичне књиге које су одштампале организације слијепих у једној земљи као нпр. Перу, не могу да се дијеле са слијепима у другој земљи као што је, на примјер, Аргентина. Свака земља мора да штампа своје књиге у доступним форматима, стварајући тако беспотребно дуплирање и повећавајући трошкове. Ови трошкови могли би се смањити ако би било могуће дистрибуисати Брајеве уџбенике и преко националних граница.
 
 
 
Већ низ година, Свјетски савез слијепих ради са многим међународним организацијама и са Свјетском организацијом за интелектуалну својину (WИПО - Wорлд Интеллецтуал Пропертy Организатион) на стварању споразума који би уклонио ове препреке свјетској науци. Резултат тога је Маракешки споразум, који је усвојила WИПО у јуну 2013. године.
 
 
 
Маракешки споразум је међународни договор о ауторским правима, који ће ступити на снагу кад га ратификује 20 земаља. Земље које ратификују овај Споразум биће у обавези да у својим законима о ауторским правима имају уредбу која изузима слијепе и слабовиде и оне који не могу да читају штампани текст, тј. за њихове књиге у доступним форматима као што је брајица, које ће се онда моћи штампати без тражења дозволе од власника ауторских права. Исто тако, Маракешки споразум омогућава библиотекама и организацијама слијепих право да дистрибуишу доступне верзије књига и других радова преко граница а да ни за то не морају да траже дозволу власника ауторских права.
 
 
 
Маракешки споразум потписала је 81 земља, али су га до сада ратификовале само четири: Индија, Ел Салвадор, Уједињени арапски емирати и Уругвај. Свјетски савез слијепих је захвалан што су ове земље схватиле важност споразума за њихове слијепе грађане и грађане који не могу да читају штампани текст. Међутим, да би овај споразум постао истински дјелотворан, потребно је да га све земље ратификују, како би милиони књига могли да се штампају на брајици и у другим доступним форматима. Само оне земље које ратификују споразум могу да га користе за добро својих слијепих и слабовидих грађана.
 
 
 
На овај Дан брајице, апелујемо на све да ступе у контакт са својим владама како би им дали до знања да је право на читање важно људско право за све људе и да их замоле да потпишу и ратификују Маракешки споразум како би олакшали приступ објављеним радовима за особе које су слијепе, слабовиде или из неког другог разлога не могу да читају штампани текст.  
 
 
 
Дан брајице се обиљежава сваке године, у част Луја Браја, проналазача овог писма, који је рођен исти дан 4. јануара 1809. године.
 
 
 
Свјетски савез слијепих је глобална организација која представља неких 285 милиона слијепих и слабовидих особа у свијету. Чланство чине организације које воде слијепи и организације које служе слијепима у преко 190 земаља, као и међународне организације које раде на пољу оштећења вида.
 
 
 
Пратите нас и путем Фејсбук профила.