Проведени пројекти

Дана 08. јула у организацији Савеза слијепих РС а уз подршку Министарства науке и технологије одржана је једнодневна регионална Конференција с циљем подстицања и увезивања надлежних организација, институција и субјеката који се баве ИКТ и њиховим прилагођавањем за потребе слијепих и слабовидих лица и других лица са инвалидитетом.

 

Поводом обиљежавања 20. годишњице од оснивања Савеза слијепих РС је крајем 2012. године снимио тринаестоминутни документарно-промотивни филм у којем можте сазнати нешто више о историјату и активностима савеза.

 

Савез слијепих Републике Српске је од дана оснивања 12. октобра 1992. године до сада имао веома важну улогу у социјално-хуманитарном, образовно-културном, здравствено-рехабилитационом, спортско-рекреационом и интеграционом процесу укључивања слијепих и слабовидих лица у друштвену заједницу. Савез је као социјално-хуманитарна невладина, непрофитна организација дао немјерљив допринос развоју, јачању и унапређењу економско-социјалне сигурности, правног и друштвеног положаја слијепих и слабовидих лица. 

04.11.2011. године, у просторијама Међуопштинске организације слијепих у Бијељини, у склопу пројекта "Мрежа АБИКЧ" отворена је Аудио Брај Интернет Клуб Читаоница.
У току је имплементација пројекта "Мрежа Аудио Брај Интернет Клуб Читаоница - Мрежа АБИКЧ", који Савез слијепих Републике Српске проводи од 15.06.2011. до 15.01.2012. године, чији је финансијер Фондација за социјално укључивање у Босни и Херцеговини ( www.сиф.ба ), а партнер на пројекту је Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске ( www.бсрс.рс ).

Тренинг "Обука локалних учесника из области управљања пројектним циклусом и писање пројектних приједлога у складу са EC апликацијом", организован је од стране Фондације за социјално укључивање у Босни и Херцеговини за организације које су подржане у другом кругу пројеката 2011/2012.
С обзиром да је и Савез слијепих РС једна од организација које су подржане од стране ФСУ у БиХ, представници Савеза су узели учешће на Тренингу.
Тренинг је одржан у хотелу "Вучко" на Јахорини, у периоду 01.11. - 03.11.2011. године.
Водитељица тренинга била је Лејла Табаковић.

У склопу пројекта "Јачање капацитета инвалидских организација", који проводе "АЦЕД - Агенција за сарадњу, едукацију и развој" и КООИРС, од 31.10. до 01.11.2011. године одржана је Конференција "Умрежавање - потреба, значај и циљеви заједничког дјеловања". Конференција је одржана у хотелу "Кардијал" у Бањи Врућици.
На Конференцији су, у улози излагача, били:

TACSO пројекат је пројекат техничке подршке организацијама цивилног друштва (Technical Assistance for Civil Society Organisations) на Западном Балкану и у Турској.
Савез слијепих Републике Српске је присуствовао на презентацији TACSO пројекта и учествовао на радионици "Улога организација цивилног друштва у процесу европских интеграција", одржаних 25. фебруара 2010. године у хотелу "Босна" у Бања Луци. Радионица је била подјељена на више сесија. Представници наше мреже учествовали су у сесији на тему: "Какву промјену у заједници доносе организације цивилног друштва".

Почетком године кренула је презентација пројекта ЦИДИ - Цивилни дијалог за све. Наша мрежа (Савез слијепих Републике Српске) је присуствовао презентацији ЦИДИ пројекта у Бања Луци и у каснијој фази је аплицирао за учешће у истом.
Међу 45 пријава организација цивилног друштва (ОЦД), формалних и неформалних мрежа - укупно 278 мрежа из цијеле БиХ, наша мрежа је одабрана за подршку наших програмских активности у потпуности. Одабир мрежа је извршила делегација Европске уније.