Шах

Национални спортски савез слепих и слабовидих Србије домаћин је и организатор Балканског екипног првенства слијепих у шаху.

 

 
Дана 26.11.2015. године на музичком концерту Савеза слијепих Црне Горе успјешно је наступио и представник Савеза слијепих Републике Српске, члан Требињске организације Вицо Трифко. Наш познати музичар је и овај пута потврдио своје музичке и вокалне способности. Његовим наступом  потврђена је успјешна сарадња двају Савеза у области музичке културе.
 
Održano 14. pojedinačno prvenstvo slijepih RS u šahu

Савез слијепих РС у Приједору је 05, и 06.06. (петак и субота) одржано 14. појединачно првенство слијепих и слабовидих лица РС у шаху. Домаћин и технички организатор првенства је била Међуопштинска организација слијепих Приједор у чијим просторијама је и одржано првенство.

На овом првенству је учествовало укупно 14 играча, који су одмјерили снаге на дводневном турниру одиграном у 7 кола по швајцарском систему уз темпо игре 45 минута по играчу.

 
05.03.2015. године у сали Скупштине Града Источног Сарајева одржана је додјела признања најбољим спортистима са инвалидитетом, а међу награђеним нашао се и наш активиста и истакнути шахиста Момир Ашоња.
 
 
 

Савез слијепих Републике Српске организовао је 6. екипно првенство слијепих и слабовидих РС у шаху 26. и 27. септембра 2014. године. Домаћин и технички организатор првенства је била Међуопштинска организација слијепих Билећа.

 

На првенству су учествовале екипе из: Бања Луке, Прњавора, Источног Сарајева и комбиноване екипе Бијељина-Зворник и Билећа-Фоча. Првенство је одржано у просторијама Центра за културу Билећа.

 

 
Билећа, 26/27.09.2014. године
Екипно првенство за мушкарце ће се одржати у времену od 26. do 27. септембра 2014. године са почетком у 14,00 часова. Појединачно првенство жена одржаће се 27. септембра са почетком у 08,30 часова.
Првенство је затвореног типа и право учешћа имају само екипе чији играчи су чланови Савеза слијепих РС.

Четврто појединачно шаховско првенство слијепих и слабовидих Босне и Херцеговине за мушкарце Одиграно је 16. и 17. децембра 2006. године у хотелу „Рудар“ у Зеници.

Првенство се играло по швајцарском систему од седам кола, уз темпо игре од 40 минута по играчу.

Наступила су 24 шахиста, а издвајамо резултате за 12 првопласираних:

1. Петровић Перо, Источно Сарајево - 6 поена,

2. Пајкић Војислав, Бреза - 6,

3. Бајић Зијад, Сарајево - 5,

4. Рогић Радомир, Бањалука - 5,

5. Ђулић Исмет, Тузлански кантон - 4,5,

Треће појединачно шаховско првенство слијепих и слабовидих Босне и Херцеговине за мушкарце одиграно је од 13. до 15. октобра 2005. године у Сарајеву. Првенство се играло по Швајцарском систему од девет кола, уз темпо игре од 40 минута по играчу.

Резултати:

1. Миломир Ујић, Источно Сарајево, 7,5 поена;

2. Милан Лопатић, Сарајево, 7;

3. Зијад Бајић, Сарајево, 6;

4. Душан Бабиић, Билећа, 6;

5. Радомир Рогић, Бањалука, 5,5;

6. Сенад Сејменовић, Какањ, 5,5;

7. Перо Петровић, Источно Сарајево, 5,5;

Друго појединачно шаховско првенство слијепих и слабовидих Босне и Херцеговине за мушкарце одиграно је од 26. до 28. новембра 2004. године у Мостару. Првенство се играло по швајцарском систему од девет кола, уз темпо игре од 40 минута по играчу.

Резултати:

ПОРЕДАК

ИМЕ И ПРЕЗИМЕ

МЈЕСТО

ПОЕНИ

1.

Прво отворено појединачно шаховско првенство слијепих и слабовидих Босне и Херцеговине за мушкарце одиграно је од 14. до 16. новембра 2003. године у хотелу „Бистрица“ на Јахорини. Првенство се играло по швајцарском систему од девет кола, уз темпо игре од 40 минута по играчу.

Резултати:

ПОРЕДАК

ИМЕ И ПРЕЗИМЕ

МЈЕСТО

ПОЕНИ

1.

Pages