САВЕЗ СЛИЈЕПИХ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Одржан први састанак Неформалне радне групе за заговарање права особа с инвалидитетом у БиХНа састанку је присуствовало десет представника организација особа с инвалидитетом који су активни у области заговарања права особа с инвалидитетом и представници партнерских организација из Сарајева, Мостара, Требиња, Травника, Тузле, Бања Луке, Бихаћа и Брчког, као и пројектно особље.

Учесници су током састанка имали прилику добити више информација о пројектима SOCIETIES 2 и ЕМPОWЕR и активностима које слиједе до краја пројекта, али и размијенити искуство, знање и добре праксе на подручју заговарања особа с инвалидитетом. Радна је група на свом првом састанку дефинисала динамику и термине наредних састанака, заговарачке активности на нивоу БиХ, анализу докумената о правима особа с инвалидитетом те нацрт стратегије и радног плана. Значајна активност је и национална кампања подизања свијести чији је циљ да информише ширу јавност Босне и Херцеговине о свакодневној проблематици особа са инвалидитетом, као и подршци којима је потребна.

Пројект SOCIETIES 2 који се проводи у Босни и Херцеговини, Србији, Црној Гори, Албанији и на Косову и пројект ЕМPОWЕR који имплементира Царитас Босне и Херцеговине у сарадњи с Удругом Прореха, Удругом Фениx, Савезом слијепих Републике Српске и Удругом Ведри осмијех, имају за циљ јачање организација особа с инвалидитетом.